Saturday 14 April 2012

10 metode pentru a economisi pet imp de vara

Dupa cum bine stim, facturile de energie pot fi foarte costisitoare in Romania, mai ales pe timp de iarna. De fapt, uneori facturile sunt atata de mari, incat suntem nevoiti sa le platim pe durata mai multor luni. De aceea, e bine sa tii un echilibru intre consumul de iarna si cel de vara, si sa incerci sa cheltui cat mai putin pe caldura si curent pe timp de vara, cand e nevoie de considerabil mai putina energie pentru a intretine o casa.  Facturile pot scadea cu pana la 50% si cel putin 20% pe timp de vara, iar efectele asupra mediului inconjurator nu pot fi decat pozitive. Astfel, poti face un gest prin care sa ajuti natura si sa pui bani deoparte pentru lunile grele de iarna sau, dupa caz, sa suplimentezi bugetul de concediu. Asadar, sa aruncam o privire asupra modului in care poti economisi energie in timpul verii.

  • Tineti draperiile sau perdele trase pe timpul zilei pentru a tine casa racoroasa si astfel economistesti energia consumata cu un aparat de aer conditionat sau, mai simplu, un ventilator. Aerul fierbinte poate fi tinut macar partial la distanta de draperii groase si racoroase, astfel ca vei putea sa te relaxezi fara probleme in casa.
  • Mentineti o temperatura optima in casa prin folosirea unui sistem de insulatie.
  • Pentru gatit, incercati sa folositi un gril sau o bucatarie de vara, in curte, sau chiar pe bloc. Astfel, caldura e tinuta in afara casei, nefiind nevoie sa aerisesti. Daca totusi gatesti inauntru, foloseste functia de aerisire a cuptorului sau o hota pentru a nu lasa caldura si mirosurile sa se raspandeasca prin casa.
  • Foloseste un cuptor cu microunde in loc de un cuptor traditional. Acesta din urma foloseste de pana la doua ori mai multa energie pentru a functiona, e mai greu de curatat si produce foarte multa caldura pentru mediul ambient.
  • Daca ai un aparat de spalat vase, foloseste functia de “aer uscat”, care te va ajuta sa economisesti energie si va lasa aerul mult mai respirabil.
  • Contacteaza un profesionist care sa-ti verifice sistemul de aer conditionat. Filtrul acestuia se poate umple cu praf si alte particule si poate creste consumul dispozitivului, iar calitatea aerului va avea de suferit. De asemenea, instaleaza un thermostat pentru a regulariza consumul zilnic si nu lasa aparatul de aer conditionat sa functioneze pana esti plecat de acasa.
  • Foloseste apa rece pentru a spala rufe. Vei face economie de pana la 85% la curent, iar hainele se vor usca foarte repede daca le intinzi afara.
  • Foloseste sistemele de energie electrica si termica mai ales seara, cand retelele sunt mai putin incinse si pierderile de energie cauzate de caldura sunt mai mici, iar consumul prin urmare mai scazut. Ideal, foloseste dispozitive electrice pe timpul noptii, pe racoare, sau dimineata foarte devreme.
  • Foloseste ciclul rapid de uscare al masinii de spalat, pentru ca acesta va elimina mai multa apa, folosind mai putina energie decat un ciclu mai lung.
  • Foloseste tipuri de becuri care consuma mai putin si care produc mai putina caldura. Desi sunt mai scumpe de cumparat, se dovedesc a fi mult mai eficiente ca si consum si confort pe termen lung, iar pet imp de vara se vor dovedi foarte convenabile


    aer conditionat, aer conditionat hokkaido

    No comments:

    Post a Comment