Monday 2 April 2012

Cu putin noroc, intr-un viitor apropiat am putea plati mai putin pentru caldura si curentul electric

stirileprotv.ro Cauta o solutie specialistii romani de la cel mai modern institut de cercetare din sud-estul Europei in domeniul energiilor regenerabile deschis la Brasov.

Ei studiaza cele mai moderne metode pentru folosirea energiilor solare, eoliene si hidraulice, iar investitia finantata de Uniunea Europeana se ridica la aproape 100 de milioane de lei.

Institutul, coordonat de Universitatea Transilvania din Brasov, doreste sa devina printre cele mai performante din Europa intr-un domeniu al viitorului: energiile verzi. Cladirea pare din viitor.

Institutul de la Brasov a fost conceput in asa fel incat sa fie independent din punct de vedere energetic, tocmai de aceea toate terasele, acoperisurile practic, vor fi pline de panouri fotovoltaice si colectoare solare pentru producerea energiei electrice, respectiv a apei calde.

Pana si iluminatul este unul natural: prin niste conuri se capteaza lumina solara care ajunge in cladire fara sa coste absolut nimic.

Mare parte din tehnologiile inventate in cadrul institutului pot fi aplicate imediat.

Si cladirile institutului au fost concepute in asa fel incat sa fie obiect de studiu. Sunt impanzite cu sute de senzori care le permit cercetatorilor sa testeze diferite sisteme de incalzire sau iluminare. Incaperile au fost proiectate in asa fel incat sa foloseasca lumina naturala.

In cadrul institutului de cercetare de la Brasov vor putea lucra cateva sute de studenti, masteranzi si doctoranzi care se ocupa de tehnologiile ecologice.

No comments:

Post a Comment