Thursday, 22 March 2012

Instalatori si centrale termice pe baza de lemn

 Centrala pe lemne este din ce in ce mai solicitata

Instalatiile casei au nevoie de o mana forte, si anume de un instalator profesionist. Daca pentru Bucuresti, site-urile abunda de oferte, provincia functioneaza inca dupa vechile legi ale vecinatatii si recomandarii. Un instalator pentru obiecte sanitare, apa sau aer conditionat este simplu de racolat astfel. Problema se complica  daca aveti nevoie de un instalator pentru gaze sau centrale termice. Cum insa gazele se scumpesc continuu, este poate momentul sa treceti la o centrala pe lemne.

 

Alternative la gaze

Centralele termice avand drept combustibil lemnul au evoluat intr-atat incat au ajuns la randamente spectaculoase (75-85%, chiar mai mult pentru cele cu gazeificare, de putere mare).  Practic, vorbim despre adevarate centrale termice amplasate in living, cu randamente apropiate de cele cu gazeificare, care pot sa furnizeze unei locuinte atat caldura, cat si apa calda, in conditii obisnuite de confort. Uneori, atunci cand asistenta necesara unei centrale cu lemne (incarcarea) este dificila sau cand puterea este dimensionata sub nivelul unor conditii meteorologice extreme, termosemineul poate fi folosit ca o contributie la centrala pe gaze sau cu combustibil lichid, ori ii poate fi inseriata o varianta pe baza de curent electric ca supliment.


Consumul eficientizeaza costurile

Consumul de combustibil este cam de 7-8 kg/h. Automatizarea merge si mai departe, cu ajutorul unei centrale electronice care poate fi programata pentru functionarea in anumiti parametri, inclusiv atunci cand este vorba despre aprindere/stingere. Capacitatea de incalzirea a locuintei variaza, bineinteles, in functie de puterea prevazuta de producator, astfel incat deservirea unei case cu suprafata de pana la 300 mp nu este o problema.


Ce implica o centrala pe lemne

Constitutiv, acest sistem este asemanator unei centrale termice obisnuite: in primul rand are un focar cu schimbator de caldura, continut chiar de focar. Ca orice semineu modern, este prevazut cu usa din sticla termorezistenta, care poate fi deschisa in diverse moduri (vertical sau lateral). Vasul de expansiune care, ca la oricare centrala termica pe lemne, este unul deschis - permite apei sa ramana la presiunea atmosferica, pentru a nu ridica prea mult temperatura de fierbere a apei (cu cat creste presiunea in instalatie, cu atat temperatura de fierbere a apei este mai ridicata). Bineinteles, mai sunt implicate o pompa de recirculare, supraplinul, robinetele, radiatoarele, tevile etc si, printre cele mai importante elemente, un cos de fum de calitate fara dubii, calibrat corespunzator ca tiraj. Va fi o cheltuiala serioasa, greu amortizabila in timp. Insa pentru casele noi se poate dovedi o varianta viabila. Bineinteles, este foarte importanta si zona unde este amplasata locuinta si spatiul excedentar de care dispune. Din pacate, nici cel mai profesionist instalator nu va putea instala o astfel de centrala intr-un apartament de bloc, decat daca se opteaza pentru o centrala comuna. Dar si in acest caz, este un proiect ambitios, daca nu chiar utopic.

 

Cei mai la indemana instalatori

Pentru o astfel de lucrare aveti nevoie de un proiect si apoi de o firma specializata. Apelati la simpli instalatori profesionisti doar pentru mentenanta sistemului. Oricum, instalatorii responsabili recomanda ca fiecare casa sa fie utilata cu mai multe sisteme de incalzire independente si, pe cat posibil, complementare. In acest fel nu doar ca veti eficientiza consumul, dar veti creste si confortul si va veti asigura ca nu depindeti de bunavointa furnizorilor sau de diversele intemperii. Pentru ca azi fiecare trebuie sa fie un instalator (chiar daca nu profesionist). Cum informatii exista din belsug, lipseste doar curajul si implicarea.

 


instalatori centrale termice, instalator gaze

No comments:

Post a Comment