Panourile solare se vor monta astfel incat sa fie orientate spre sud si sa nu stea la umbra arborilor sau a cladirilor inalte. Daca acest lucru nu este posibil , montati panoul solar orientat spre est sau vest .Reducerea randamentului va fi compensata prin marirea suprafetei panourilor ( adaugarea de panouri suplimentare)
Se pot inseria un numar de maxim 10 panouri , pe aceeasi ramura hidraulica.
Daca avem nevoie de un numar mai mare de 10 panouri , atunci instalatorul le va pune in paralel, de preferat se vor distribui numere egale de panouri pe toate ramurile , pentru a se echilibra hidraulic. Conductele si colectorii se calculeaza si dimensioneaza ca la orice instalatie.( viteza de curgere in tevi va fi intre 0,4 – 0,7 m/s )
In cazul in care montajul se efectueaza de o persoana care nu este instalator trebuie sa cunoasca urmatoarele conditii:
pe acoperisuri sau in acoperis , trebuiesc avute in vedere urmatoarele :
Distantele minime fata de canturile acoperisului sunt urmatoarele :
- lateral – distanta de doua tigle
- coama acoperisului – trei rinduri de tigla.
- colectorii vor fi pozitionati in asa fel incat acestia sa nu fie in umbra.
Suportii panourilor sunt reglabili si ei vin impreuna cu panoul solar.
Sunt confectionati din cornier de 35. Montarea lor si fixarea pe acoperisuri , se va face functie de tipul si inclinatia acoperisului , prin solutii gasite la fata locului de firma de montaj.
In cazul in care panourile se monteaza pe o suprafata plana cum ar fi de ex. acoperisuri plane sau direct pe platforme aflate pe sol , trebuie a se avea in vedere de a se asigura o distanta suficienata intre rinduri , in asa fel incat sa nu apara fenomenul de umbrire reciproca..
-La montajul pe acoperisul cladirilor se va verifica obligatoriu capacitatea de sustinere statica a acoperisului.
- Modul de fixare trebuie stabilit de catre proiectant
- La montajul in zone bogate in precipitatii sub forma de zapada , sau zone cu vint puternic , trebuie realizata verificarea la rezistenta a fixarii si ancorarii lor pe cladire.
- La montajul panourilor pe blocurile de locuinte , trebuiesc prevazute pentru siguranta in caz de vinturi puternice , cabluri de ancorare din otel de 5 mm ( rezistenta minima de 1450 N/mm2).
Modul de fixare si punctele de ancorare se stabilesc de proiectant functie de directia si intensitatea statistica a vinturilor din zona.
- Vasul de expansiune trebuie sa fie dimensionat astfel incit sa preia intregul volum al lichidului din instalatie plus un volum tampon de 30 %.
- Umplerea sistemului si completarea cu lichid se va face numai dimineata si numai cind instalatia este rece .
Nu se admite umplerea in zilele calduroase sau la o temperatura ridicata a mediului ambiant
Se poate atinge temperatura de peste 140 C in conducte. In perioade scurte de timp se pot atinge chiar si 175 C. In aceste cazuri :
- utilizati numai materiale rezistente la temperaturi ridicate
- utilizati numai garnituri rezistente la temperaturi ridicate ( min 200 C) si la lichidul solar
- utilizati numai conducte si tehnici de imbinare rezistente la temperaturi ridicate.se recomanda lipirea cu aliaj dur a conductelor de Cu.
- Un instalator sau o presoana calificate trebuie sa monteze un robinet de separatie intre panoul solar si supapa de siguranta si vasul de expansiune
- Un instalator izoleaza termic tevile pentru a preveni pierderile de caldura din sistem si a preveni atingerea accidentala a lor.Un instalator foloseste numai materiale izolante rezistente la temperaturi ridicate ( min.150 C)
- Un instalator monteaza un aerisitor manual in apropierea panoului solar , pe portiunea cea mai inalta a sistemului de conducte
- Un instalator monteaza conductele de la boilerul solar la panourile solare astefel incat sa aiba o panta ascendenta
- Un instalator monteza un robinet de golire in partea cea mai joasa a instalatiei ( de preferat pe retur)
- Conectati conductele la sistemul de impamintare al casei.
- Materialele utilizate pentru montajul exterior trebuie sa fie rezistente la temperaturi ridicate, raze ultraviolete si inghet.
- Nu utilizati materiale termoizolante la conexiunile dintre panouri.Pastrati o distanta de minim 10 mm
instalator profesionist, instalator sanitare
No comments:
Post a Comment