Sunday, 18 March 2012

O alternativa eco – pompa submersibila si hidroforul


Solutii eco si de viitor pentru iubitorii caselor rustice
Caderea pietei imobiliare a favorizat investitia in case. Fie ca este o casa de vacanta, fie o viluta cocheta, vor trebui incluse in planuri si utilitatile. De multe ori acestea sunt principala piedica birocratica, dar si financiara in calea realizarii proiectului dorit. Din fericire, variantele alternative la retelele publice sunt din ce in ce mai multe si mai la indemana.
Daca in cazul alimentarii cu curent electric, restrictiile naturale nu sunt atat de drastice, in cazul apei este ceva mai problematic. Proiectul vizat trebuie amplasat intr-o locatie cu panza freatica aflata la o adancime rezonabila (nu mai mult de 30 de metri). Acest imediment fiind depasit, se poate trece la cautarea echipamentului adecvat. Aici firmele importatoare ofera o gama foarte variata de oferte.  Cu toate acestea, cele mai utilizate echipamente sunt pompele submersibile si hidrofoarele.

pompa submersibila sau hidrofor
Este o falsa dilema. Cele doua pot functiona foarte bine si in paralel. Cele mai multe modele de pompe submersibile (avem aici in vedere pe cele care pastreaza un pret rezonabil) nu vor asigura o putere suficienta pentru a asigura necesarul de apa a intregii locuinte. Insa acestea raman o varianta pentru anotimpul calduros, cand instalatia de caldura este oprita. Consumul de curent va fi astfel mult mai mic. De altfel, o astfel de pompa poate fi alimentata de o sursa eco, cum ar fi un panou solar sau o eoliana.

hidroforul – responsabil de presiunea apei
Pentru cineva strain de acest domeniu, termenii specifici si echipamentele pot deveni factori de stres. Cu o minima informare prealabila insa se va depasi repede acest moment neplacut.
Dupa forarea putului pana ala adancimea optima trebuie instalat hidroforul. Acesta este, de fapt, o pompa destul de zgomotoasa, fapt care recomanda asezarea sa in camera tehnica a casei. hidroforul va porni atunci cand presiunea din circuitul de incalzire si cel de alimentare cu apa potabila scade sub o anumita valoare setabila, pompa introducand apa in vasul tampon pana cand este atins nivelul maxim al presiunii, de asemenea setabil.

Functionarea corecta a hidroforului
Este principalul factor care trebuie urmarit in cazul hidrofoarelor, iar indicatorii care vor semnaliza emipiric eventualele disfunctii sunt perioadele de porniri / opriri. Pornirea automata a pompei va fi urmata, in mod normal si corect, de o functionare indelungata. Daca porneste si se opreste dupa relativ putin timp, este un prim semnal ca ceva nu este in regula. Dar nu trebuie sa fie neaparat un semnal de alarma. De vina poate fi o acumulare de aer prin care se pierde din presiune. Astfel, pompa nu mai este semnalizata corect. Din fericire, nu este necesar sa se apeleze la o firma specializata pentru efectuarea servisarii. Oricine poate remedia problema. Iata si reteta. hidroforul va trebui scos din priza, dupa se va inchide robinetul tur (de intrare) de la vasul tampon. Apoi se va goli instalatia de apa pana cand presiunea va ajunge la 0. Acum se inchide si robinetul de retur. Va trebui depistat ventilul care echipeza hidroforul, si, cu o simpla pompa de umflat roti, se va introduce aer pana cand indicatorul de prersiune va ajunge in jurul valorii de 1.6 admosfere. La repornirea hidroforului totul va reveni la normal.
Este doar un exemplu de depanare si rezolvare practica a unei probleme de instalatie independenta. Acest gen de echipamente sunt foarte fiabile, iar utilitatea lor este in crestere exponentiala.


hidrofor, pompa submersibila

No comments:

Post a Comment