Thursday, 29 March 2012

Intretine singur aparatul de aer conditionat

Traim intr-o societate de consum in care toate produsele sunt destinate intr-o egala masura utilizarii si mai apoi intr-un timp mediu abandonarii prin inlocuirea acestora cu altele dintr-o generatie superioara. Chiar daca au trecut de mult vremurile in care atunci cand se cumpara un produs de folosinta indelungata aveai certitudinea ca il vei putea utiliza un numar apreciabil de ani, inca se mai poate face ceva in acest sens.

Ideea este ca prin cumpararea unui produs de marca sansele obtinerii unei calitati superioare cresc, iar la acest fapt se adauga si modul in care este intretinut produsul respectiv. Prin intretinere ne referim la folosirea acestuia in conditiile tehnice pentru care producatorul l-a fabricat, la care se adauga ceea ce este este denumita simplu, curatenia acestuia.

In general produsele electocasnice se vor putea intretine intr-o maniera simpla, iar in aceasta categorie intra si aparatele de aer conditionat. Chiar daca acest tip de electrocasnic pretinde o instalare pe care o veti indeplini doar prin contactarea unei firme specializate in montajul aparatelor de aer conditionat, ulterior prin manevre simple veti putea face chiar dumneavoastra o serie de mici interventii de intretinere.

In primul rand asa cum aminteam, aparatul va fi utilizat intr-o maniera rezonabila, fara excese de folosire pentru un timp indelungat, prin eliminarea pauzelor tehnice. Nu trebuie sa uitati ca orice aparat care are un motor electric detine piese aflate in miscare si ca urmare a acestui fapt uzura incepe sa se inregistreze inca de la prima pornire. Mai mult motorul compersorului electric al unui aparat de aer conditionat de regula va functiona in conditii de temperatura exterioara speciale, atat pe timp de vara cat si iarna. Contractiile si dilatarile la care sunt supunse piesele acestui motor sunt apreciabile si isi aduc contributia la gradul sau de uzura. De aceea nu trebuie sa contribuim si noi printr-o folosire excesiva a aparatului de aer conditionat, aplicand astfel din mers o intretinere tehnica indirecta adupra componentelor acestuia.

O a doua modalitate prin care ne vom asigura ca aparatul de aer conditionat se va gasi intr-o stare de functionare potrivita in momentul utilizarii, este ca inaintea oricarui sezon de folosire, fie cel din timpul verii, fie in primele luni ale sezonului rece cand temperaturile exterioare nu depasesc un nivel critic la care aparatul de aer conditionat inca poate fi folosit, sa facem o curatire a filtrelor care se gasesc instalate in unitatea interna a acestuia.

Aceste filtre sunt asezate imediat sub capacul principal al unitatii interne care va putea fi deschis cu usurinta prin culisarea sa spre dumneavoastra si apoi printr-o ridicare si extragere usoara. Veti observa pe spatele acestui capac doua filtre care sunt pozitionate cu ajutoul unor cleme de spatele capacului. Se vor extrage cu atentie si se vor deprafui mai intai cu o pensula noua cu peri moi, pe care o veti folosi numai pentru aceasta operatiune.

Pentru filtrele care au fost regulat curatate aceasta deprafuire este suficienta. In cazul in care aceste filtre sunt imbacsite cu murdarie, dupa deprafuirea initiala veti proceda la o spalare a acestora cu apa calduta si foarte putin sapun pentru maini (nu folositi detergent). Se va curata filtrul numai cu ajutorul mainilor fara folosirea altor ustensile de frecat. Clatirea se va face cu dusul, dar fara a aplica un jet puternic de apa. Uscarea completa o veti face in timp, fara a interveni prin expunerea acestora la razele solare puternice sau actiunii unor radiatoare electice. Dupa uscare filtrele aparatului de aer conditionat se vor monta in aceiasi maniera in care au fost demontate.

Alte doua filtre le veti gasi pozitionate chiar pe partea frontala a unitatii interne a aparatului de aer conditionat, desigur in spatele capacului abia scos. Si aceste doua filtre se vor putea elibera cu atentie din lacasul in care sunt instalate si li se va aplica doar deprafuirea cu ajutorul pensulei. Aceste filtre nu se spala, deoarece contin o serie de impregnari speciale care ajuta la purificarea aerului si retinerea microorganismelor.

Unitatea externa a aparatului de aer conditionat, in cazul in care aveti acces usor la ea, fara a va expune unei situatii periculoase prin aplecare in exterior, va fi mentinuta curata prin stergerea cu o carpa umeda cel putin de 2 ori pe an, sau ori de cate ori credeti ca este necesar. In plus vei observa ca partea dinspre peretele camerei unde este instalata si unde se afla radiatorul unitatii externe, sa fie curata in sensul eliminarii oricaror depuneri de frunze, crecute sau alte obiecte care pot optura aceasta zona.

Sunt cateva operatii de intretinere simple, care nu necesita un timp indelungat pentru a le rezolva, dar care contribuie la o functionare cat mai buna a aparatului de aer conditionat.


aer conditionat, aer conditionat

No comments:

Post a Comment