Monday 5 March 2012

Muzeul Comunismului de la Hdmezővsrhely

HódmezÅ'vásárhely este un oraÈ™ de dimensiuni medii din Ungaria (are 47.000 de locuitori). Seamănă, să spunem, cu Lugojul. Istoria nu a înregistrat nimic important aici – adică foarte important… La 1956 s-a întâmplat cam cum a fost cu Vasluiul din „A fost sau n-a fost?”. RevoluÈ›ia anti-sovietică, anti-comunistă a avut ceva ecouri în oraÈ™, dar nu se poate povesti foarte mult. AÈ™adar, nu existau multe motive ca locul să fie marcat pe harta memoriei comunismului.

Și totuÈ™i, în această localitate cu nume imposibil pentru turiÈ™ti, a apărut o minunăție de Muzeu al Comunismului. Se numeÈ™te Emlékpont, adică Locul Memoriei. Municipalitatea deÈ›inea într-o zonă centrală o frumoasă clădire din secolul 19, împreună cu o anexă urâtă din anii ’50, È™i a găsit modalitatea inteligentă de a le valorifica. A fost adăugat un al treilea corp, construit din metal într-o manieră futuristă, rezultând un muzeu pe trei nivele dotat după ultimele reÈ›ete în materie de muzeografie.

Hotărât lucru, Ungaria È™tie să facă muzee privind istoria recentă. Centrul Memorial al Holocaustului din Budapesta este cel mai reuÈ™it muzeu din fostul bloc comunist, dedicat tragediei evreilor È™i, aÈ™ îndrăzni să spun, după ce am vizitat numeroase muzee de acest fel din Europa È™i SUA, unul dintre cele mai valoroase din lume. Muzeul Terror Háza, în ciuda controverselor în care a intrat, rămâne o referință pentru memoria muzeografică a comunismului (mai puÈ›in pentru cea a Holocaustului, temă pe care o tratează expeditiv). Este un model prin felul în care a È™tiut să combine cercetarea academică, profesionalismul muzeografilor, imaginaÈ›ia designerilor È™i bunul management È™i marketing făcut de echipa de conducere. ExpoziÈ›ia este monumentală, spectaculoasă, solemnă, dar reuÈ™eÈ™te să fie totodată subtilă È™i inovativă.

Ungaria a produs cele mai multe expresii muzeale ale discursului despre comunism. În Muzeul Budapestei, există o secÈ›iune consistentă dedicată istoriei comunismului, care merge de la marea istorie, a liderilor È™i marilor decizii, până la istoria vieÈ›ii private È™i a vieÈ›ii cotidiene sub dictatură. La marginea Budapestei, au fost exilate statuile monumentale staliniste într-un muzeu în aer liber numit Parcul Memento, deschis încă din 1993, care atrage numeroÈ™i turiÈ™ti. RevoluÈ›ia din 1956 a fost obiectul multor expoziÈ›ii peste tot în È›ară. Și, iată, la toate acestea se adaugă Muzeul Comunismului de la HódmezÅ'vásárhely, deschis în 2006.

Locul a devenit faimos în foarte scurt timp, fiind vizitat de peste 30.000 de oameni în primele È™ase luni de la deschidere. În acest moment, muzeul este un adevărat loc de pelerinaj pentru elevi, studenÈ›i È™i specialiÈ™ti în domeniul istoriei comunismului, găzduind conferinÈ›e È™i alte evenimente. BineînÈ›eles, municipalitatea profită din plin de pe urma afluxului de turiÈ™ti, care, altfel, nu ar fi avut prea multe motive să calce prin acele locuri. AÈ™a am ajuns È™i eu în HódmezÅ'vásárhely, alături de prietenii de la Universitatea de Vest din TimiÈ™oara, în cadrul unui proiect de cercetare privind carierele universitare sub comunism.

Ce atrage la Emlékpont? În primul rând conceptul. Este luată povestea unui oraÈ™ oarecare din Ungaria sub comunism È™i ilustrată prin interviuri de istorie orală (au fost culese circa 150 de interviuri filmate), prin obiecte È™i imagini de epocă, prin filme proiectate pe ecrane distribuite generos peste tot în expoziÈ›ie. Privirea se mută mereu între general È™i particular, între monumental È™i detaliu, între oficial È™i privat, între realitatea sumbră a represiunii È™i micile bucurii cotidiene ale comunismului de tip gulaÈ™. AÈ™adar, nu este doar un muzeu al represiunii, precum Casa Terorii, ci È™i un muzeu al vieÈ›ii comuniste, care evidenÈ›iază destine individuale È™i viaÈ›a cotidiană. Seamănă cu – dar este mai echilibrat decât – „Muzeul vieÈ›ii cotidiene din RDG”, deschis la Berlin. Muzeul Comunismului de la Praga, o instituÈ›ie privată, se ocupă la rându-i de viaÈ›a socială sub comunism, dar o face mult mai stângaci. Între muzeele Holocaustului, există asemănări cu Museum of Jewish Heritage din New York sau cu Memorialul Holocaustului din Berlin.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro


No comments:

Post a Comment